Gasilski rally 14.10.2023

Gasilski rally je tekmovanje za operativne gasilce v organizaciji GZL, v katerem se ekipe preizkušajo v sklopu različnih vaj in taktik. Tekmovanje je bilo kategorizirano po vozilih GVC s 3 člani ekipe in GV1, GVV1, GVM s 7 člani ekipe.

V soboto, 14. 10. 2023, je potekal 24. gasilski rally, ki ga je tokrat organiziral Sektor Sever. PGD Bizovik se je tekmovanja udeležilo z vozili GVC 16/25, AC 24/130 in 6 gasilci. Tekmovanje je bilo sestavljeno iz šestih vaj, katere je bilo potrebno opraviti v najkrajšem možnem času in s čim manj napakami.

Prva vaja se je odvijala pred PGD Podgorica Šentjakob. Voznik je predložil vso obvezno opremo za varnost v prometu in opravil preizkus alkoholiziranosti, ostala člana pa sta se lotila navezave vozla in orodja. Sledila je druga vaja na Brnčičevi ulici – polaganje cevovoda v dolžini 45 m. Dva člana sta položila prvi dve cevi, zadnjo pa je položil član, opremljen z izolirnim dihalnim aparatom (IDA), in moral kot zadnji preteči ciljno črto. Nadaljevali smo naprej do tretje vaje pred PGD Črnuče, kjer smo izvedli napad po lestvi. Dva člana sta postavila cevovod za gašenje po lestvi, napadalec se je opremil z IDA, ter z vso potrebno opremo, prevzel ročnik in se povzpel po lestvi.

Tekmovanje se je nadaljevalo s četrto vajo raznoterosti pred OŠ Milana Šušteršiča, kjer je imel vsak član drugačno nalogo – razvijanje cevi v označen prostor, montaža hidrantnega nastavka in pa zbijanje tarče s pomočjo vedrovke. Vrnili smo se do Brnčičeve ulice, na hitro mokro vajo. Cilj vaje je bil v najkrajšem času iz vozila izvesti napad do ti. ognjene črte in z vodo iz ročnika zbiti tarčo. Zadnja vaja se je izvajala na parkirišču Belinke, na katerem je bil postavljen poligon za spretnostno vožnjo. Spretnost voznika se je merila z oddaljenostjo vozila od preprek in pravočasnim ustavljanjem na označenih mestih.

V kategoriji vozil GVC je sodelovalo 27 društev. Ekipi PGD Bizovik sta zasedli 7. in 8. mesto.

Peter Dimnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja