Sektorska vaja 28.10.2023

V soboto, 28. 10., malo čez 10. uro, smo imeli sektorsko vajo na območju Podlipoglava. Na vaji smo sodelovala vsa društva Sektorja Vzhod, katerega sestavljamo PGD Bizovik, PGD Lipoglav, PGD Prežganje, PGD Slape-Polje, PGD Sostro, PGD Šmartno ob Savi, PGD Štepanjsko naselje, PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje, PGD Zalog-Spodnji Kašelj in PGD Zgornji Kašelj. Naslov vaje se je glasil: ZABAVA JE ŠLA NAROBE, LOKACIJA MAČKOVI ROVI.

Šlo je za simulacijo zabave v podzemnih rovih, kjer je prišlo do nepričakovanega požara in eksplozije. Temu je sledilo tudi večje število poškodovanih. Pred prihodom do rovov nas je pričakala tudi simulacija prometne nesreče dveh vozil.

Naše društvo je sodelovalo z voziloma GVC 16/25 in GVM s skupno 9 gasilci. Ekipa z GVC je bila zadolžena za gašenje požara v notranjosti rovov in s tem za polaganje cevovoda. Ob prihodu v rove smo ugotovili, da je poleg požara tam tudi večje število poškodovanih oseb, katere smo po gašenju skupaj z ostalimi društvi iznesli iz rova. Ekipa z GVM je bila ekipa bolničarjev, ki je prevzela nadaljnjo oskrbo poškodovancev zunaj rovov.

Na vaji je sodelovalo 111 gasilcev z 20 vozili, iznosili in oskrbeli pa smo 22 poškodovanih oseb.

Takšne vaje so organizirane z namenom izobraževanja, obnovitve znanja, koordinacije in sodelovanja večjega števila društev v primeru intervencije večjega obsega. Simulacija intervencije je odličen način, da se operativni gasilci pripravimo na realne dogodke in nadgradimo svoje znanje ter izkušnje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja