Gozdni požar Golovec

V torek dopoldan je zagorelo na težko dostopnem terenu Golovca. Poziv za posredovanje smo prejeli ob 12:06. Kljub neugodni uri za prostovoljno društvo, saj je običajno večina ljudi v službah, se je v roku 10 minut na poziv odzvalo 20 članov in članic. Po “negasilski liniji, smo si, glede na lokacijo požara in podatke v prijavi, zagotovili tudi sodelovanje tehnike, ki ne sodi v operativni sestav PGD Bizovik. Prijazno so nam svoje traktorje in šestkolesnika posodili trije člani. V doglednem času smo s kolegi Gasilske brigade Ljubljana požar lokalizirali do te meje, da širjenje ni bil več problem.
 

Tekom dneva se je začel krepiti tudi veter, ki je dvigoval dim in pepel na požarišču, kar je delo gasilcev še otežilo. Po omejitvi širjenja požara je bilo ugotovljeno, da se je požar razširil cca. 40cm pod površino. To je pomenilo, da bo potrebno prekopati celotno požarišče in ga izdatno preliti z vodo. Zaradi ozkih in neprimernih gozdnih poti za tovorna vozila, smo bili omejeni tudi z izbiro tehnike, katera bi nam zagotavljala zadostno količino gasilne vode. V popoldanskih urah so na požarišče prispeli tudi člani PGD Sostro, PGD Prežganje, PGD Štepanjsko naselje in PGD Rudnik. Delo se je zavleklo pozno v noč. Gasilci PGD Bizovik smo se v gasilski dom vrnili ob 21:00. Na mesto požara so prišli gasilci PGD Črnuče, ki so tekom noči vršili gasilsko stražo. Člani in članice smo morali, ob povratku v gasilski dom, poskrbeti še za čiščenje opreme in točenje goriva v vozila. Proti domu smo se odpravili ob 22:30.
Skupno je naše delo na intervenciji trajalo neprekinjenih 10 ur. Na intervenciji je sodelovalo 28 članov in članic PGD Bizovik, ki so opravljali naloge gašenja, preskrbe z vodo in logistike. Uporabili smo vsa tri gasilska vozila (GVC 16/25, AC 24/130 in GV1), 2 traktorja (hvala Vinko Š. in Metod H.) in 1 šestkolesnik (hvala Metod B). Za malico so zelo prijazno poskrbeli v Pizzeriji Ham-Ham v Bizoviku. In seveda največja hvala vsem članom in članicam PGD Bizovik, ki so požrtvovalno opravili resnično veliko fizično zahtevnega dela ob zahtevnih pogojih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja